Pages

Jumaat, 3 Julai 2015

PECAL LELE




PECAL LELE

BAHAN-BAHAN:

1 ekor ikan keli
1 sudu teh garam
1 sudu teh serbuk kunyit

BAHAN SAMBAL:

5 biji cili merah
4 biji bawang merah (kisar)
2 ulas bawang putih (kisar)
1/2 sudu makan cuka
1 susu teh gula
Garam dan serbuk perasa secukupnya

ULAMAN:

30 gm sayur kangkung celur
3 hirisan timun



CARA MEMASAK:

1. Gaulkan ikan keli bersama garam dan serbuk kunyit kemudian goreng hingga garing. Ketepikan.
2. Untuk sambalnya, kisarkan semua bahan bersama-sama dan gaul rata.
3. Perasakan dengan garam, gula dan serbuk perasa secukupnya. Kacau rata.
4. Hidangkan bersama pecel lele serta ulam-ulaman.

0 comments:

Catat Ulasan