Pages

Jumaat, 24 April 2015

AGAR-AGAR SANTAN

AGAR-AGAR SANTAN

  BAHAN-BAHAN:

  7.5 gm agar-agar (dicuci,direndam 10 minit dan ditos)
  90 gm gula
  250 ml air
  125 ml/ stgh cawan pati santan
  sedikit garam
  1 helai daun pandan (dicarik dan disimpul)

  CARA MEMASAK:
  1. Masak agar-agar bersama 125 ml air dan daun pandan sehingga larut.
  2. Tuangkan bancuhan agar-agar ke dalam mangkuk.Masukkan pati santan bergaram sambil dikacau rata.
   Kemudian tuangkan ke dalam acuan atau dulang yang dibilas.Biarkan beku.
  3. Apabila sudah beku, sejukkan agar-agar tersebut ke dalam peti sejuk. Hidangkan di dalam gelas sundae semasa sejuk.

  KAEDAH MEMASAK: MEREBUS
  HIDANGAN : 6-8 ORANG

 

0 comments:

Catat Ulasan