KUIH LAPIS
BAHAN-BAHAN:
100 gm tepung beras
30 gm tepun ubi
30 gm tepung jagung
*bahan di atas di ayak bersama
185 gm gula halus
beberapa titis warna merah
525 ml santan
CARA MEMASAK:
1.Masukkan semua bahan-bahan di atas di dalam sebuah mangkuk adunan. Pastikan gula dikacau larut.
2.Sementara itu,didihkan 1/2 periu air dalam periuk pengukus. Panaskan dulang pengukus dalam pengukus.
3.Bahagikan batter kepada 2 bahagian:warna putih,merah.
4.Masukkan 3/4 senduk sup batter putih ke dalam pengukus panas.Kukus selama 3 minit.
5.Tuangkan dengan perlahan lapisan kedua yang berwarna merah ke atas lapisan putih 1yang sudah masak.Lap kering
tudung pengukus.
6.Ulangi langkah (4) dan (5) hingga batter habis.
7.Tutup pengukus dengan sehelai kain pengelap kemudian tudungkannya (ini untuk mengelakka tititsan air daripada
merosakkan permukaan kuih.
8.Kukus kuih lapis selama 15 minit lagi.
9.Potong kuih lapis mengikut bentuk yang dikehendaki apabila ia benar-benar sejuk.Hidangkan.
KAEDAH MEMASAK:MENGUKUS
HIDANGAN: 16-18 keping kecil.
Ahad, 26 April 2015
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
0 comments:
Catat Ulasan