Pages

Ahad, 26 April 2015

KUIH LAPIS

KUIH LAPIS

 BAHAN-BAHAN:

 100 gm tepung beras
 30 gm tepun ubi
 30 gm tepung jagung
 *bahan di atas di ayak bersama
 185 gm gula halus
 beberapa titis warna merah
 525 ml santan

 CARA MEMASAK:
 1.Masukkan semua bahan-bahan di atas di dalam sebuah mangkuk adunan. Pastikan gula dikacau larut.
 2.Sementara itu,didihkan 1/2 periu air dalam periuk pengukus. Panaskan dulang pengukus dalam pengukus.
 3.Bahagikan batter kepada 2 bahagian:warna putih,merah.
 4.Masukkan 3/4 senduk sup batter putih ke dalam pengukus panas.Kukus selama 3 minit.
 5.Tuangkan dengan perlahan lapisan kedua yang berwarna merah ke atas lapisan putih 1yang sudah masak.Lap kering
 tudung pengukus.
 6.Ulangi langkah (4) dan (5) hingga batter habis.
 7.Tutup pengukus dengan sehelai kain pengelap kemudian tudungkannya (ini untuk mengelakka tititsan air daripada
 merosakkan permukaan kuih.
 8.Kukus kuih lapis selama 15 minit lagi.
 9.Potong kuih lapis mengikut bentuk yang dikehendaki apabila ia benar-benar sejuk.Hidangkan.

 KAEDAH MEMASAK:MENGUKUS
 HIDANGAN: 16-18 keping kecil.

0 comments:

Catat Ulasan