Pages

Rabu, 29 April 2015

CUCUR BAWANG



  125 gm tepung gandum
  1 camt rata bahan penaik
  1 biji telor
  125 ml air
  1/4 camt garam
  1 biji bawang besar potong dadu
  1 tangkai daun bawang (dipotong halus)
  1/2 kuali minyak masak untuk menggoreng

  CARA MEMASAK:
  
 1.Masukkan tepung gandum ke dalam mangkuk.
 2.Campurkan ke semua bahan ke dalam mangkuk berisi tepung gandum tadi bersama dengan air.
 3.Kacau hingga rata.Masukkan garam secukup rasa.
 4.Panaskan minyak dan goreng cucur hingga kuning.Angkat dan toskan dengan kertas tisu.
 5.Ulang sehingga adunan habis.Hidangkan dengan sos cili dan mayonis.

 KAEDAH MEMASAK: MENGGORENG DENGAN MINYAK PENUH
 HIDANGAN: 4-6 ORANG (20-25 KEPING)

CUCUR BAWANG

0 comments:

Catat Ulasan