Pages

Ahad, 26 April 2015

IKAN PERCIK

IKAN PERCIK

 1 ekor bawal hitam/4 ekor ikan kembung (dibersihkan)
 8 biji cili kering mesin
 1.5 cm lengkuas (dimesin)
 1 cm kunyit hidup (dimesin)
 1 cm halia (dimesin)
 4 ulas bawang merah (dimesin)
 2 ulas bawang putih (dimesin)
 1 batang serai (dititik)
 1/2 biji kelapa (diperah santan)
 2 keping asam gelugur
 garam dan gula

 CARA MEMASAK:
 1.Bahan mesin tadi di masukkan ke dalam santan.Biarkan mendidih sehingga hampir pekat.
 2.Panggang ikan dan percikkan dengan kuah yang telah siap tadi dengan menggunakan serai.
 3.Apabila ikan telah masak hidangkan dalam pinggan bujur beralaskan daun salad.Hiaskan  dengan
  dengan hirisan timun,cili merah dan daun bawang.

 KAEDAH MEMASAK:MEMANGGANG
 HIDANGAN: 4 ORANG

0 comments:

Catat Ulasan