Pages

Khamis, 14 Mei 2015

ANGEL CAKE




Assalamualaikum dan salam Jumaat penghulu segala hari.....Alhamdulillah...hari ni mood cikgu untuk kembali beraksi di dapur datang balik. Cikgu terasa nak mencabar diri cikgu untuk membaking kek yag berkemahiran tinggi iaitu Angel Cake atau Kek Bidadari....Kenapa di panggil Angel Cake?...Bila cikgu buat ujikaji ke atas kek ini...ia mungkin disebabkan tekstur keknya yang sangat halus, lembut dan melting in your mouth...wahhh!!! Speaking gitu...Angel Cake sangat ringan dan sangat gebu serta cantik di sebabkan taburan ceri merah dan hijau di dalamnya..Angel Cake juga dibuat dari meringue putih telor yang dipukul sehingga bertanduk atau soft-peak. Cikgu berharap agar follower blog Cikgu dapat buat juga Angel Cake kerana bila dah buat, baru kita tahu tahap kepakaran kita....So...tunggu apa lagi.....BAKE!!!!



ANGEL CAKE





BAHAN-BAHAN:


A
320gm putih telur(dari 8 biji telur)
120gm gula kastor
1/4 sudu teh garam

B
1 sudu besar jus lemon
Parutan kulit lemon

C
30gm ceri merah(potong dadu)
30gm ceri hijau(potong dadu)


D
100gm tepung gandum(ayak)



CARA MEMASAK:

1. Panaskan oven dengan suhu 180C.
2. Pukul putih telur hingga berbuih.
3. Masukkan gula dan garam.  Pukul sehingga pekat dan bertanduk.
4. Masukkan tepung gandum(kaup dan balik)
5. Masukkan jus lemon, parutan kulit, ceri merah dan ceri hijau. Kaup dan balik bentuk 8..
6. Masukkan ke dalam loyang kek ciffon dan bakar selama setengah jam(30 minit), atau sehingga masak. Cucuk dengan lidi bersih di tengah kek. Kalau lidi bersih, itu tanda kek sudah masak.
7. Apabila sudah masak, keluarkan segera dari oven, terlangkupkan loyang sehingga kek hampir sejuk.
8. Bolehlah dikeluarkan dari loyang. HIDANGKAN.


0 comments:

Catat Ulasan