Pages

Selasa, 5 Mei 2015

LEMPENG KELAPA



Assalamualaikum sahabat maya dan salam sejahtera semoga kalian berada dalam keadaan sihat 
sejahtera hendaknya.Cikgu hari ni nak berbicara berkenaan dengan tajuk "lempeng kelapa".Wah!!! Macam nak ajar anak murid pulak ye...Pagi ni cikgu double check barang dapur apa yang boleh di 
buat untuk breakfast.Dah penat nak makan roti canai hari-hari.Resepi lempeng ini,bak kata orang, pejam mata pun boleh buat.All in one method.Campur segala bahan kering dan campurkan air. Sedia untuk di goreng di atas non stick pan. Lempeng kelapa ini memang tidak jemu dimakan berkali-kali.Lagipun lempeng ini tidak ada campuran santan kerana ia sudah dibubuh kelapa.Boleh juga diletakkan bawang besar Holland di dalam lempeng kelapa ini. Untuk menyedapkan rasa, ia boleh dimakan bersama gulai kari atau nak lebih sedap...sardin lah.So, tunggu apa lagi, jom buat!!!


LEMPENG KELAPA


BAHAN-BAHAN:

2 cawan tepung gandum
setengah biji kelapa
setengah biji bawang Holland dipotong dadu
Air mengikut kepekatan yang di kehendaki
Garam secukup rasa


CARA MEMASAK:

1. Campurkan semua bahan kering kecuali air. Kacau sebati bahan kering tersebut.
2. Sesudah sebati, letakkan air mengikut tahap kepekatan yang anda mahukan.
3. Panaskan non-stick pan, gliskan sedikit minyak.Letakkan adunan lempeng kelapa di atasnya.
4. Balik-balikkan sehingga masak dan angkat. Ulang proses ini sehingga habis adunan lempeng kelapa itu. Hidangkan dengan kari ayam atau sardin.

KAEDAH MEMASAK:  MENGGORENG 
HIDANGAN:  4 ORANG

0 comments:

Catat Ulasan