KERABU PUCUK PAKU
BAHAN-BAHAN:
1 ikat pucuk paku (dibersihkan,dipetik 1 inci)
60 sudu besar udang kering (direndam,ditos dan ditumbuk)
(boleh juga guna kerang rebus)
4 ulas bawang merah (mayang)
3 biji cili api (hiris nipis)
1 hiris halia (mayang)
4 sudu besar kelapa parut (digoreng tanpa minyak hingga kekuningan wangi)
2 biji limau nipis diperah jusnya
CARA MEMASAK:
1.Didihkan air dalam periuk dengan sedikit garam.Celur pucuk paku selama 1-2 minit.Angkat dan ketepikan.
2.Sementara itu,panaskan kuali dan goreng kelapa hingga kering,kuning dan berbau wangi dengan
api perlahan.Kacau sentiasa.
3.Di dalam mangkuk,adunkan semua bahan sehingga sebati.Perasakan garam dan gula.Hidangkan.
KAEDAH MEMASAK:PERSEDIAAN SEJUK
HIDANGAN: 4 ORANG
0 comments:
Catat Ulasan