Pages

Isnin, 4 Mei 2015

KERABU PUCUK PAKU


KERABU PUCUK PAKU


  BAHAN-BAHAN:

  1 ikat pucuk paku (dibersihkan,dipetik 1 inci)
  60 sudu besar udang kering (direndam,ditos dan ditumbuk)
  (boleh juga guna kerang rebus)
  4 ulas bawang merah (mayang)
  3 biji cili api (hiris nipis)
  1 hiris halia (mayang)
  4 sudu besar kelapa parut (digoreng tanpa minyak hingga kekuningan wangi)
  2 biji limau nipis diperah jusnya



  
CARA MEMASAK:

  1.Didihkan air dalam periuk dengan sedikit garam.Celur pucuk paku selama 1-2 minit.Angkat dan ketepikan.
  2.Sementara itu,panaskan kuali dan goreng kelapa hingga kering,kuning dan berbau wangi dengan
  api perlahan.Kacau sentiasa.
  3.Di dalam mangkuk,adunkan semua bahan sehingga sebati.Perasakan garam dan gula.Hidangkan.

  KAEDAH MEMASAK:PERSEDIAAN SEJUK
  HIDANGAN: 4 ORANG

0 comments:

Catat Ulasan