IKAN SIAKAP KUKUS
BAHAN-BAHAN:
1 ekor ikan siakap, bawal putih/kerapu (dibersih dan diperasakan dengan garam dan lada sulah)
3 hiris halis (dimayang)
2 ulas bawang putih (di cincang)
1 tangkai daun ketumbar (dipetik)
1 genggam daun bawang (dimayang 2-3 inci)
2 sudu teh sos tiram
2 kaki cendawan hitam (rendam dan mayang)
1 sudu teh minyak masak
1 sudu teh kicap cair
garam dan serbuk lada sulah secukup rasa
CARA MEMASAK:
1.Letakkan ikan dalam pinggan tahan panas.Taburkan bawang putih dan sos tiram.Sumbatkan daun ketumbar, daun bawang,halia dan cendawan di dalam perut ikan.
2.Tuangkan 1 sudu teh minyak masak,kicap cair,serbuk lada sulah di atas badan ikan.
3.Kukus ikan di dalam kuali atau pengukus selama 10-20 minit bergantung pada saiz ikan.
4.Setelah masak,pindah kan ikan kukus ke dalam pinggan bujur dengan cermat. Hidangkan panas.
KAEDAH MEMASAK: MENGUKUS
HIDANGAN: 2-4 ORANG
0 comments:
Catat Ulasan