PUDING SAGU GULA MELAKA
BAHAN-BAHAN:
90 gm sagu (dicuci,direndam dan ditos 20 minit)
1/2 periuk air (dididihkan)
SOS/ KUAH KEPALA SANTAN:
1/4 biji kelapa (diperah 125 ml)
sedikit garam
1 sudu kecil tepung beras
SIRAP GULA MELAKA:
1/4 keping gula melaka/kabung(dicincang atau diparut)
60 g gula
1 helai daun pandan(dicarik dan disimpulkan)
125 ml air
CARA MEMASAK:
1.Masukkan sagu ke dalam air mendidih di dalam periuk.Kacau hingga sagu jernih.
2.Tuangkan sagu ke dalam tapis dan basuh dengan air paip untuk mengeluarkan kanjinya.
3.Toskan dan masukkan sagu ke dalam acuan yang telah dibilas.Sejukkan dalam peti sejuk.
4.Sementara itu,larutkan gula melaka dengan daun pandan dan air di dalam periuk.
5.Tapis ke dalam mangkuk sos.
6.Selepas itu,untuk membuat kepala santan,masakkan santan yang dicampur dengan tepung jagung dan garam.Kacau perlahan agar tidak berbintil atau berketul.Angkat bila sudah masak.
7.Akhir sekali keluarkan puding sagu dari peti sejuk.Hidangkan dalam gelas sundae atau mangkuk puding.
8.Hidangkan dengan sirap gula melaka dan kepala santan.Hidangkan secara berasingan.
KAEDAH MEMASAK: MEREBUS
HIDANGAN: 4 ORANG
SUMBER FOTO: MAJALAH RASA
0 comments:
Catat Ulasan