FRENCH VANILLA CREAM PUFFS
BAHAN-BAHAN:
1 cawan air
1/2 cawan butter
1 cawan tepung gandum
1/4 sudu teh garam
4 biji telur gred B
BAHAN INTI:
1 1/2 cawan susu rendah lemah sejuk
1 cawan instant custard
1 cawan whip krim
1 cawan semisweet coklat cip
2 sudu besar gula aising
*bahan di atas campurkan.Letakkan di dalam peti sejuk.Ketepikan.
CARA MEMASAK:
1.Di dalam periuk, panaskan air dan butter sehingga menggelegak. Masukkan tepung gandum dan garam.
2.Tutup api dan kacau sehingga doh suam.Pecahkan telur satu persatu.Kacau dengan senduk kayu dengan laju dan doh berkilat.
3.Letak doh dalam piping bag. Paipkan doh ke atas dulang pembakar.Bakar doh puf dengan suhu 200 drjah celcius.Angkat bila doh berwarna kekuningan.Sejukkan di atas rak.
4.Setelah doh sejuk,belah dua dan paipkan bahan inti coklat cip tadi.
5.Hidangkan.Taburkan gula aising dengan menggunakan penapis teh.
KAEDAH MEMASAK: MEMBAKAR
HIDANGAN: 3 ORANG
0 comments:
Catat Ulasan