PURI
BAHAN-BAHAN:
150 gm tepung gandum
150 tepung atta
1/4 sudu teh garam
30 gm minyak sapi
125 ml air
minyak untuk menggoreng
CARA MEMASAK:
1.Ayakkan tepung ke dalam mangkuk adunan.
2.Gaul dan ramas minyak sapi ke dalam tepung hingga menjadi seperti serbuk roti.
3.Masukkan air dan adunkan menjadi doh.
4.Ulikan doh hingga menjadi doh lembut dan kenyal kira-kira 10 minit
5.Biarkan doh rehat 30 minit dalam mangkuk bertutup.
6.Bahagikan doh kepada 8 bahagian
7.Sapukan tangan dengan sedikit minyak dan membulatkan doh.
8.Canai doh nipis dan berbentuk bulat.
9.Goreng puri dalam minyak panas sambil ditekan hingga kuning emas.Terbalikkan supaya puri digoreng sama rata.
10.Puri akan kembang semasa digoreng dan naik ke atas minyak.
11.Toskan atas kertas penyerap.
KAEDAH MEMASAK: MENGGORENG DENGAN MINYAK PENUH
HIDANGAN: 8 KEPING
0 comments:
Catat Ulasan