Pages

Rabu, 6 Mei 2015

CHOCOLATE CREAM PUFF


CHOCOLATE CREAM PUFF

Assalamualaikum sahabat maya semoga kalian berada dalam keadaan sihat sejahtera hendaknya...Minggu ni cikgu nak mencuba sedikit kelainan terhadap resepi cream puff yang cikgu buat. Kali ini cikgu hendak memperisakan cream puf cikgu ini dengan perisa Coklat Emulco. Apa salahnya, kan . Kalu tak cuba, kita takkan tahu rasanya. Kenapa cikgu pilih coklat emulco? Kerana aroma coklat emulco itu sendiri sudah memanggil kita untuk menjamahnya. Ia sangat wangi dan warnanya sangat cantik. Bukan warna seperti serbuk koko. Asas adunannya sama sahaja, cuma di akhir adunan, tambahkan 2 sudu besar coklat besar. Kemudian letakkan doh ke dalam piping bag dan pipingkan adunan di dalam dulang membakar. So, apa tunggu lagi...jom buat!!!.....


BAHAN-BAHAN:

200 gm butter
  200 gm tepung gandum
  350 gm air
  5 biji telor gred B

  BAHAN INTI:
  
  Whip krim
  Esen vanilla
  2 sudu besar gula kastor
  *dipukul laju dengan mixer


BAHAN D

2 sudu besar coklat emulco



  CARA MEMASAK:
  1.Panaskan air dan butter.Tunggu hingga butter mencair dan menggelegak.Dengan cepat,masukkan
  tepung gandum ke dalam periuk dan tutup api dengan segera.
  2.Gaulkan adunan tadi dengan senduk kayu dengan laju sehingga adunan suam.
  3.Masukkan telor satu persatu dan kacau dengan senduk kayu. Selepas itu, masukkan chocolate emulco.
  4.Masukkan doh ke dalam piping bag yang sudah di letak nozzel bintang (star).
  5.Piping doh ke atas dulang pembakar yang telah di sapu butter.
  6.Bakar doh tadi pada suhu 180-200 darjah celcius.Gunakan api atas bawah.
  7.Setelah masak,keluarkan dari oven dan boleh lah digunting sedikit tepinya untuk disumbat intinya.
  8.Hidangkan dalam pinggan.


0 comments:

Catat Ulasan