Pages

Ahad, 24 Mei 2015

ROTI JALA BERLAUK



ROTI JALA BERLAUK



BAHAN-BAHAN (ROTI JALA):


  2 cawan tepung gandum
  1 biji telor
  1 cawan santan cair
  2 cawan air secukupnya
  sedikit serbuk kunyit untuk warna
  garam secukup rasa
  


  CARA MEMASAK:

  1. Masukkan semua bahan di dalam blender.Kisar sehingga halus.
  2. Panaskan non-stick pan dan sapu minyak.Curahkan batter dari acuan roti jala di atas pan itu.
  3. Masak roti jala di sebelah permukaan sahaja hingga kuning muda. Lipat sekeping-sekeping atau
   gulungkan dengan kemas. Hidangkan.



  BAHAN-BAHAN INTI:  


  100 gm ubi kentang (didadu halus)
  30 gm udang basah (didadu halus)
  1 ulas bawang merah (cincang)
  1 ulas bawang putih (cincang)
  1 camt serbuk cili + 2 cams air
  garam sekucup rasa
  2 camb minyak menggoreng




 CARA MEMASAK:
  1.Panaskan minyak dan goreng bawang putih dan pes cili hingga wangi.
  2.Masukkan udang basah dan bawang merah.Kacau rata.
  3.Masukkan ubi kentang.Tambah sedikit air supaya inti tidak hangus.Masak kentang hingga lembut.
  4.Perasakan dengan garam.Kacau rata.Angkat dan biar sejuk.

  CARA MENGGULUNG ROTI JALA DENGAN INTI:
  1.Bubuh 1 cams inti udang di atas roti jala.Lipat kedua-kedua tepi roti jala.Gulung kemas.
  2.Ulang hingga semua batter dan inti habis.Hidangkan panas atau sejuk dalam pinggan cantik.


  KAEDAH MEMASAK:MENGGORENG
  HIDANGAN:8-10 ORANG

0 comments:

Catat Ulasan