Pages

Sabtu, 16 Mei 2015

KEK COKLAT MOIST KUKUS




KEK COKLAT MOIST KUKUS



Bahan-Bahan Kek Coklat Kukus ( Menggunakan sukatan cawan ):


1 cawan serbuk koko
1 cawan gula pasir
1 cawan susu cair
1 cawan minyak masak/ marjerin dicairkan
1/2 cawan susu pekat manis
1 1/4 cawan tepung gandum/ tepung kek
1 sudu baking powder
1 sudu soda bikarbonat
4 biji telur
1 sudu esen vanilla


CARA MEMASAK:

1. Campurkan gula, susu cair, susu pekat manis, marjerin ke dalam periuk atau kuali.Masak atas api hingga larut. Pastikan api dalam keadaan perlahan supaya ia larut dengan sekata.
2. Dalam bekas lain, ayak tepung gandum, serbuk koko, baking powder dan soda bikarbonat.
3. Pukul telur hingga kembang. Masukkan campuran pertama tadi kedalam adunan telur.
4. Kemudian masukkan sedikit demi sedikit campuran tepung gandum, serbuk koko,baking powder dan soda bikarbonat. Kacau hingga sebati dan tidak berketul-ketul.
5. Panaskan pengukus dan pastikan air sudah mendidih baru dimasukkan loyang yang mengandungi adunan kek coklat.
6. Sapukan marjerin pada loyang.Jangan lupa tutup loyang dengan aluminium foil supaya air wap tidak terkena pada kek.
7. Kukus kek selama 1 jam atau sehingga masak.


Resepi coklat ganache :

1. 1/2 tin susu pekat manis
2. 1/2 cawan serbuk koko
3. sedikit butter/ minyak masak (untuk ganache berkilat)
4. sedikit susu segar/cair secukupnya

*kacau semua bahan secara double boil @ atas api kecil hingga pekat berkilat. 

0 comments:

Catat Ulasan