Pages

Sabtu, 2 Mei 2015

CREAM PUF/ CHOUX PASTRY/ CHOUX BUN


Assalamualaikum sahabat maya...semoga kalian dilindungi Allah...dibawah payungNya...Kali ni cikgu straight to the point yer...Cikgu nak bagi pendedahan sikit berkenaan dengan resepi cream puf/ choux pastry/choux bun....Bukannya apa,cikgu banyak dengar kawan-kawan cikgu kata susah nak buat resepi ni.Dari segi teknikalnya,resepi ini senang pada yang selalu membuatnya.Pada mula-mula pun,cikgu mengalami kesukaran untuk buat resepi ini.Tapi setelah dicuba beberapa kali (mungkin 10 kali),baru berjaya...So,jangan give-up,always try n error ya!.Dari doh yang sama juga, kita boleh menghasilkan eclair,profiterole,French Cruller dan Crocumbuech...hihi..cikgu pun tak pasti ejaannya...susah bebenor. Perlu guna butter berkualiti tinggi kalau nak hasil yang sedap,wangi dan lembut.Telur juga perlu bersuhu bilik dan bukan yang baru keluar dari peti ais!!.
Begitu juga telur yang hendak digunakan untuk membuat kek atau roti.Mesti suhu bilik.Suhu oven juga perlu dititikberatkan.Oven perlu dipanaskan dahulu,api atas bawah dan bersuhu 180-200 darjah jika anda menggunakan oven besar.Kipas oven juga perlu di "ON" supaya boleh masak sekata.Satu lagi cikgu nak pesan,resepi pastry ni,jangan pandai-pandai nak diubah-ubah...kalau sukatannya sebanyak itu, maka sebanyak itulah yang kita sukat.Ok..tunggu apa lagi...Jom buat!!!
 


CREAM PUF/CHOUX PASTRY/CHOUX BUN
 


BAHAN-BAHAN:


  200 gm butter
  200 gm tepung gandum
  350 gm air
  5 biji telor gred B


  BAHAN INTI:
 
  Whip krim
  Esen vanilla
  2 sudu besar gula kastor
  *dipukul laju dengan mixer


  CARA MEMASAK:


  1.Panaskan air dan butter.Tunggu hingga butter mencair dan menggelegak.Dengan cepat,masukkan
  tepung gandum ke dalam periuk dan tutup api dengan segera.
  2.Gaulkan adunan tadi dengan senduk kayu dengan laju sehingga adunan suam.
  3.Masukkan telor satu persatu dan kacau dengan senduk kayu.
  4.Masukkan doh ke dalam piping bag yang sudah di letak nozzel bintang (star).
  5.Piping doh ke atas dulang pembakar yang telah di sapu butter.
  6.Bakar doh tadi pada suhu 180-200 darjah celcius.Gunakan api atas bawah.
  7.Setelah masak,keluarkan dari oven dan boleh lah digunting sedikit tepinya untuk disumbat intinya.
  8.Hidangkan dalam pinggan.

0 comments:

Catat Ulasan