Pages

Khamis, 18 Jun 2015

BISKUT KEJU





 BISKUT  KEJU


  BAHAN-BAHAN:

  60 g tepung gandum
  30 g mentega
30 gm gula kastor
  40 g keju parut
  1 biji kuning telur
  secubit lada cayenne
  sedikit garam(secukup rasa)
  sedikit kuning telur untuk mengglis biskut




  CARA PENYEDIAAN:

  MENYEDIAKAN DULANG PEMBAKAR DAN KETUHAR

  (a) Griskan dulang pembakar
  (b) Masukkan mentega dan gula kastor dan putar sebentar. Masukkan kuning telur,lada cayenne, garam. Kemudian, masukkan keju parut dan tepung gandum.
  (c) Gaul hingga menjadi doh.

  MEMBENTUK BISKUT

  (a) Uli perlahan-lahan hingga doh menjadi rata.
  (b) Bentukkan biskut menjadi bulat dan leperkan.
  (c) Alihkan biskut ke dalam dulang pembakar.
  (d) Cucuk biskut dengan garpu.
  (e) Sapukan biskut dengan kuning telur.

  Bakar biskut hingga menjadi kuning muda.Simpan dalam bekas kedap udara.

0 comments:

Catat Ulasan