BISKUT KEJU
BAHAN-BAHAN:
60 g tepung gandum
30 g mentega
30 gm gula kastor
40 g keju parut
1 biji kuning telur
secubit lada cayenne
sedikit garam(secukup rasa)
sedikit kuning telur untuk mengglis biskut
MENYEDIAKAN DULANG PEMBAKAR DAN KETUHAR
(a) Griskan dulang pembakar
(b) Masukkan mentega dan gula kastor dan putar sebentar. Masukkan kuning telur,lada cayenne, garam. Kemudian, masukkan keju parut dan tepung gandum.
(c) Gaul hingga menjadi doh.
MEMBENTUK BISKUT
(a) Uli perlahan-lahan hingga doh menjadi rata.
(b) Bentukkan biskut menjadi bulat dan leperkan.
(c) Alihkan biskut ke dalam dulang pembakar.
(d) Cucuk biskut dengan garpu.
(e) Sapukan biskut dengan kuning telur.
Bakar biskut hingga menjadi kuning muda.Simpan dalam bekas kedap udara.
0 comments:
Catat Ulasan