Pages

Khamis, 18 Jun 2015

SCONE




 SCONE


  BAHAN-BAHAN:

  400 gm tepung
  3 sudu kecil serbuk penaik
  1/2 kecil soda bikarbonat
  1/4 sudu kecil garam
  100 gm gula pasir
  100 gm mentega
  1 sudu kecil kulit lemon sagat
  1 cawan sour cream
  1 cawan kismis/kurma/prune (pilihan)


  CARA PENYEDIAAN:

  1. Mula-mula kita satukan tepung,serbuk penaik,soda bikarbonat,garam dan gula.Gaul sebati.
  2. Mentega dipotong kecil(suhu bilik)dan ramas dengan adunan di atas.
  3. Setelah sebati bahan di atas,kita bubuhkan pula kulit lemon,sour cream dan buahan kering pilihan.
  4. Gaul dengan senduk sehingga sekata.
  5. Bentukkan doh menjadi segi tiga.
  6. Kemudian terap dan susun diatas dulang yang telah ditabur tepung.
  7. Bakar pada suhu 204 darjah selsius selama 25 minit. Makan bersama jem strawberry.

0 comments:

Catat Ulasan