Pages

Ahad, 21 Jun 2015

SOTO AYAM


SOTO AYAM


BAHAN-BAHAN:

  20 gm mihun|dicelur
  100 gm isi ayam|direbus dan dipotong kecil isinya
  1 liter air rebusan ayam
  3 biji bawang merah
  2 ulas bawang putih
  2.5sm kunyit hidup
  2.5sm halia
  2 biji buah karas
  Garam dan serbuk perasa secukupnya
  Sedikit air


  CARA MEMASAK:
 
  1. Panaskan minyak dan tumis  bahan kisar hingga naik baunya.
  2. Kemudian tuangkan  air dan masukkan buah karas.
  3. Perasakan  dengan serbuk perasa dan garam secukupnya.kacau rata.
  4. Masukkan ayam dan biarkan hingga mendidih.
  5. Angkat dan hidangkan bersama mihun serta isi ayam yang dicarik-carik.

0 comments:

Catat Ulasan