Pages

Ahad, 21 Jun 2015

LAMB CHOP




LAMB CHOP



  BAHAN-BAHAN:

  300 gram daging kambing(dihiris nipis)
                                                              3 cm halia                                                                
  5 biji bawang putih    }  ditumbuk halus
  2 sudu makan kicap
  2 sudu makan sos tiram
  2 sudu teh serbuk lada hitam
                garam secukup rasa                   

  
  KUAH LADA HITAM:

  50 gram stok perang [demiglaze](dibancuh)dengan sedikit air
  2 biji bawang kecil            } dicincang
  2 ulas bawang putih            } dicincang
  1 1/2 sudu makan lada hitam(ditumbuk)
  sedikit air

  CARA MEMASAK:

  1. Gaulkan daging kambing bersama halia,sos tiram, garam dan juga serbuk lada hitam
  bersama-sama dan kemudian perap selama dua jam.
  2. Selepas diperap,masak di atas kuali non stick dengan meletakkan sedikit minyak.
  Balik-balikkan hingga masak.
  3. Kemudian masukkan stok perang bersama sedikit air. Kacau hingga rata dan pekat.
  4. Hidangkan daging kambing di atas pinggan dan tuangkan bersama sosnya.

0 comments:

Catat Ulasan