Pages

Isnin, 15 Jun 2015

BISKUT MAKMUR



BISKUT MAKMUR



BAHAN-BAHAN:

  BAHAN DOH

  125 g tepung gandum(diayak)
  60g minyak sapi/marjerin
   
  INTI

  4 camb kacang tanah bergoreng (ditumbuk sederhana halus)
  susu pekat manis (untuk menyatukan bahan)

  SALUTAN

  60 g gula aising (diayak)
 


 CARA PENYEDIAAN:

  MENYEDIAKAN DULANG PEMBAKAR DAN KETUHAR

  (a) griskan dulang pembakar.
  (b) panaskan ketuhar-180 c.

  MENYEDIAKAN BISKUT

 (a) uli tepung dengan minyak sapi/marjerin hingga menjadi doh yang kental
 (b) bahagikan doh bebola sebesar ibu jari
 (c) tekan bebola leper dan isikan tengahnya dengan 1/2 camt inti
 (d) lipat seperti karipap atau bebola

  Bakar biskut selama 15-20 minit di dalam dulang pembakar.

  MENYALUT BISKUT
  Angkat biskut perlahan-lahan dengan pisau off-set.
  Salutkan biskut dengan gula aising ketika biskut masih panas.
  Hidang biskut di atas kertas doili.

0 comments:

Catat Ulasan