BISKUT MAKMUR
BAHAN-BAHAN:
BAHAN DOH
125 g tepung gandum(diayak)
60g minyak sapi/marjerin
INTI
4 camb kacang tanah bergoreng (ditumbuk sederhana halus)
susu pekat manis (untuk menyatukan bahan)
SALUTAN
60 g gula aising (diayak)
CARA PENYEDIAAN:
MENYEDIAKAN DULANG PEMBAKAR DAN KETUHAR
(a) griskan dulang pembakar.
(b) panaskan ketuhar-180 c.
MENYEDIAKAN BISKUT
(a) uli tepung dengan minyak sapi/marjerin hingga menjadi doh yang kental
(b) bahagikan doh bebola sebesar ibu jari
(c) tekan bebola leper dan isikan tengahnya dengan 1/2 camt inti
(d) lipat seperti karipap atau bebola
Bakar biskut selama 15-20 minit di dalam dulang pembakar.
MENYALUT BISKUT
Angkat biskut perlahan-lahan dengan pisau off-set.
Salutkan biskut dengan gula aising ketika biskut masih panas.
Hidang biskut di atas kertas doili.
0 comments:
Catat Ulasan