Pages

Selasa, 9 Jun 2015

BISKUT MAZOLA






BISKUT MAZOLA


  BAHAN-BAHAN:

  125 g tepung gandum (diayak) secubit garam
  60 g marjerin 
  45 g gula halus
  1 biji kuning telur
  2 camts air sejuk
  1/2 camt esen vanila (dicampur sebati)
  putih telur untuk mengglis biskut
  30 g kacang goreng (dibuang kulitnya dan ditumbuk/dicencang sederhana halus)
  


 CARA PENYEDIAAN:

  MENYEDIAKAN DULANG PEMBAKAR DAN KETUHAR
  (a)griskan 2 dulang pembakar dan panaskan ketuhar 180 oC.

  MENYEDIAKAN ADUNAN BISKUT

  (a) Adunkan marjerin dengan gula di dalam mixer bowl.
  (b) Masukkan tepung gandum.
  (c) Masukkan kacang tanah halus ke dalam adunan biskut.
  (d) Kacau rata dan masukkan campuran kuning telur.
   
  MENYEDIAKAN BISKUT 

  (a) Canai adunan biskut setebal 3 mm (1/8 in) dan potong mengikut bentuk yang dikehendaki.
  (b) Alihkan biskut ke dalam dulang pembakar.
  (c) Cucuk biskut dengan garpu.
  (d) Lengserkan permukaan biskut dengan putih telur.
  (e) Tabur kacang kasar di atasnya.Bakar selama 10-15 minit atau sehingga masak. Hidangkan atau simpan di dalam bekas kedap udara,
  

0 comments:

Catat Ulasan