Pages

Ahad, 21 Jun 2015

NASI GORENG SEAFOOD


NASI GORENG SEAFOOD


  BAHAN-BAHAN:

  200 gram nasi putih
  5 gram bawang merah (dihiris nipis)
2 ulas bawang putih (diketuk)
  30 gram udang
  20 gram sotong (dipotong bulat)
  20 gram isi ayam (dihiris)
  10 gram kacang panjang
  10 gram lobak merah
  1 biji telur ayam
  1 sudu makan sambal udang kering
  1 sudu makan kicap cair
  1 sudu makan minyak bijan(untuk menumis)



  CARA MEMASAK:

  1. Panaskan kuali dan masukkan minyak bijan. Tumis bawang merah sehingga wangi.
  2. Kemudian masukkan udang,sotong dan isi ayam. Tumis sehingga masak.
  3. Setelah itu,pecahkan telur dan kacau sehingga telur masak.
  4. Seterusnya masukkan sambal udang kering, lobak merah, kacang panjang, nasi putih serta kicap cair. Goreng sehingga nasi menjadi sedikit garing.
  5. Akhir sekali, hidangkan bersama ayam goreng, hirisan timun, tomato dan keropok ikan.
  6. Sedia untuk dinikmati.

0 comments:

Catat Ulasan