Pages

Jumaat, 5 Jun 2015

BISKUT OAT






BISKUT OAT


  BAHAN-BAHAN:

  185 g tepung gandum
2 sudu besar tepung jagung
  1 camt rata bahan penaik
  130 g mentega/marjerin
  90 g gula perang
  1 biji kuning telur
  1/2camt esen vanila
2 sudu besar badam 
  2 sudu besar oat


  
  CARA PENYEDIAAN:

  MENYEDIAKAN DULANG PEMBAKAR DAN KETUHAR

  (a) griskan dua dulang pembakar.
  (b) panaskan ketuhar 180 darjah Celcius.

  MENYEDIAKAN ADUNAN BISKUT

  (a) putarmentega/marjerin dengan gula hingga gebu.
  (b) masukkan campuran telur sedikit demi sedikit.
  (c) kaup dan balikkan tepung hingga menjadi doh yang lembut.

  MEMBENTUK BISKUT

  (a) basahkan tangan,bentukkan biskut dengan bentuk bulat dan letakkan di atas dulang pembakar.
 Bakar selama 10-15 minit atau sehingga masak. Simpan biskut di dalam bekas kedap udara.

0 comments:

Catat Ulasan