Pages

Jumaat, 26 Jun 2015

DAGING GORENG HALIA


DAGING GORENG HALIA


BAHAN-BAHAN:


600 gm daging
3 biji cili hijau (hiris)
1 biji cili pada (hiris)
4 cm halia (hiris)
1 biji bawang besar (mayang)
2 biji tomato (dipotong)
2 sudu makan sos tiram
1/2 sudu teh serbuk kunyit
200 ml air
Garam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng


CARA MEMASAK:

1. Panaskan minyak dan goreng daging yang telah diperap bersama halia cincang, serbuk kunyit dan garam selama semalaman atau setengah jam.
2  Kemudian masukkan sos tiram dan kacau rata.
3.  Seterusnya masukkan air untuk menjadikan daging cepat empuk.
4. Setelah daging empuk,masukkan bawang besar untuk mengharumkan lagi masakan. Perasakan.
5.  Akhir sekali, masukkan cili hijau dan tomato. Goreng sekejap dan bolehlah diangkat.




0 comments:

Catat Ulasan