SAMBAL TEMPOYAK DAUN KAYU
BAHAN-BAHAN:
50 gm daun pucuk ubi kayu {dihiris halus}
50 gm daun kaduk { dihiris halus}
50 gm pucuk labu { dihiri halus}
3 helai daun kunyit { dihiris halus}
4 biji bawang merah { ditumbuk}
20 biji cili padi {ditumbuk}
2 cm kunyit hidup { ditumbuk }
1/2 kg santan
150 gm petai
200 gm tempoyak
200 gm ikan bilis
Garam secukup rasa
Air secukupnya
CARA PENYEDIAAN :
1. Didihkan sedikit air bersama bahan tumbuk dan daun-daun yang dihiris halus. Gaulkan sebati.
2. Masukkan petai bersama ikan bilis dan masukkan garam secukup rasa.
3. Kemudian masukkan santan dan gaulkan sehingga mesra.Biarkan kuahnya mendidih seketika.
4. Akhir sekali, masukkan tempoyak dan gaulkan rata. Biarkan masak sehingga kuahnya menjadi pekat.
5. Angkat dan hidangkan.
0 comments:
Catat Ulasan