Pages

Selasa, 23 Jun 2015

DAGING HITAM MANIS




DAGING HITAM MANIS


BAHAN-BAHAN:

1 kg daging
5 sudu kerisik
Minyak untuk menumis


BAHAN PERAPAN:

2 biji bawang besar  (kisar)
5 ulas bawang putih  (kisar)
3 batang serai  (kisar)
2 sudu makan ketumbar (sangai tumbuk halus)
1 sudu makan (sangai tumbuk halus)
1/2 sudu makan jintan manis (sangai tumbuk halus)
Sos tiram secukupnya
Kicap manis secukupnya
2 sudu rempah kari daging
Garam dan gula secukup rasa


BAHAN TUMIS:

1 batang kulit kayu manis
5 biji buah pelaga
3 biji bunga lawang


CARA MEMASAK:

1. Daging yang telah dipotong digaul sebati dengan bahan perapan. Biarkan sejam.
2. Kemudian, panaskan minyak, tumis kulit kayu manis, buah pelaga dan bunga lawang sehingga naik bau.
3. Setelah itu, masukkan daging yang telah diperap bersama jusnya dan kacau rata.
4. Tambah air jika daging masih belum empuk. Biarkan mereneh.
5. Apabila daging empuk, masukkan kerisik untuk pekatkan kuah dan tutup api.
6. Hidangkan dengan nasi panas.

0 comments:

Catat Ulasan