JEJARI AYAM GORENG
BAHAN-BAHAN:
100 gm isi ayam
30 gm oat
30 gm serbuk roti
1 biji telur
Minyak untuk menggoreng
BAHAN PERAPAN:
4 sudu makan tepung jagung
3 sudu makan tepung gandum
2 sudu teh serbuk kunyit
2 sudu teh serbuk paprika
Garam dan lada hitam secukup rasa
CARA MEMASAK:
1. Potong isi ayam menjadi bentuk jejari, Ketepikan.
2. Kemudian sediakan bahan perapan dengan mencampurkan kesemua bahan kering di dalam sebiji mangkuk. Perasakan dengan garam dan lada hitam.
3. Setelah itu, masukkan jejari ayam ke dalam adunan perapan. Gaul rata.
4. Celup jejari ayam ke dalam adunan telur yang dipukul sekejap.
5. Salut sebati pada serbuk roti dan oat.
6. Akhir sekali, goreng jejari ayam sehingga kuning keemasan. Angkat dan tos minyak.
7. Sedia dihidangkan dengan mayonis.
0 comments:
Catat Ulasan