MI BANDUNG
BAHAN-BAHAN:
100 gram mi kuning [dibasuh,dicelur dan ditos]
50 pes mi bandung
20 gram ayam (di potong kecil)
20 gram sotong (dihiris nipis)
10 gram udang
15 gram tomato (dipotong dadu)
15 gram sawi (dipootong)
15 gram tauhu (digoreng dan dihiris panjang)
1 biji telur
350 ml air rebusan daging
serbuk perasa secukupnya
BAHAN HIASAN:
1 biji cili merah # dihiris
1 tangkai daun bawang #dihiris
bawang goreng secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Masukkan air rebusan daging bersama pes mi bandung, udang, daging dan sotong
ke dalam periuk.bMasak menggunakan api yang kecil.
2. Kemudian pecahkan telur.
3. Apabila telur sudah separuh masak barulah dimasukkan sawi,tomato dan tauhu.
Pastikan telur tidak pecah.
4. Akhir sekali, masukkan serbuk perasa. Kacau rata dan tutup api.
5. Masukkan mi kuning di dalam mangkuk dan tuangkan kuah di atasnya.Taburkan
daun bawang, cili merah dan bawang goreng. Sedia untuk hidangan.
0 comments:
Catat Ulasan