Pages

Ahad, 21 Jun 2015

MI BANDUNG



  MI BANDUNG
  
  


BAHAN-BAHAN:

  100 gram mi kuning [dibasuh,dicelur dan ditos]
  50 pes mi bandung
  20 gram ayam (di potong kecil)
  20 gram sotong (dihiris nipis)
  10 gram udang
  15 gram tomato (dipotong dadu)
  15 gram sawi (dipootong)
  15 gram tauhu (digoreng dan dihiris panjang)
  1 biji telur
  350 ml air rebusan daging
  serbuk perasa secukupnya

  
  BAHAN HIASAN:

  1 biji cili merah     # dihiris
  1 tangkai daun bawang  #dihiris
  bawang goreng secukupnya


  CARA MEMASAK:

  1. Masukkan air rebusan daging bersama pes mi bandung, udang, daging dan sotong
  ke dalam periuk.bMasak menggunakan api yang kecil.
  2. Kemudian pecahkan telur.
  3. Apabila telur sudah separuh masak barulah dimasukkan sawi,tomato dan tauhu.
  Pastikan telur tidak pecah.
  4. Akhir sekali, masukkan serbuk perasa. Kacau rata dan tutup api.
  5. Masukkan mi kuning di dalam mangkuk dan tuangkan kuah di atasnya.Taburkan
  daun bawang, cili merah dan bawang goreng. Sedia untuk hidangan.
  

0 comments:

Catat Ulasan