Pages

Khamis, 25 Jun 2015

PAJERI TERUNG



PAJERI TERUNG


BAHAN-BAHAN:

5 biji terung panjang (di belah memanjang)
3 ulas bawang merah (kisar)
2 ulas bawang putih (kisar)
1 inci halia (kisar)
2 kuntum bunga lawang
2 biji buah keras (kisar)
100 gm rempah kari daging
50 gm kerisik
100 ml air
1 biji kelapa (di ambil santan)
10 ml air asam jawa
Garam dan gula secukup rasa


CARA MEMASAK:

1. Panaskan minyak dan tumis bahan tumis bahan kisar bersama bahan rempah kasar hingga naik bau.
2. Masukkan rempah kari yang dibancuh dengan sedikit air bersama santan, garam dan juga gula. Kacau hingga sebati.
3. Masukkan terung dan biarkan lembut.
4. Masukkan asam jawa bersama kerisik dan biarkan kuahnya menjadi pekat.
5. Angkat dan hidangkan.

0 comments:

Catat Ulasan