Pages

Ahad, 21 Jun 2015

MEE HAILAM





  MEE HAILAM


  BAHAN-BAHAN:

  250 gram mi kuning
  100 gram isi ayam(dipotong kecil)
  4 ekor udang
  1/2 biji bawang besar
  30 gram lobak merah
  3 ulas bawang putih
  1 peket jagung muda
  4 biji cili padi(dipotong dua)
  20 gram sawi
  1 biji cili merah
  2 sudu makan kicap pekat
  sedikit air
  garam dan serbuk perasa secukupnya
  minyak untuk menumis



  CARA MEMASAK:

  1. Panaskan minyak dan tumis bawang besar,bawang putih dan cili padi hingga naik baunya.
  2. Masukkan isi ayam ,udang bersama sedikit air.Biarkan seketika.
  3. Setelah itu,masukkan kicap dan kacau rata.
  4. Perasakan dengan garam dan serbuk perasa serta masukkan mee kuning. Gaulkan rata.
  5. Masukkan sawidan sayuran lain dan biarkan masak seketika.
  6. Angkat dan hidangkan bersama keropok udang.
   

0 comments:

Catat Ulasan