MEE HAILAM
BAHAN-BAHAN:
250 gram mi kuning
100 gram isi ayam(dipotong kecil)
4 ekor udang
1/2 biji bawang besar
30 gram lobak merah
3 ulas bawang putih
1 peket jagung muda
4 biji cili padi(dipotong dua)
20 gram sawi
1 biji cili merah
2 sudu makan kicap pekat
sedikit air
garam dan serbuk perasa secukupnya
minyak untuk menumis
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak dan tumis bawang besar,bawang putih dan cili padi hingga naik baunya.
2. Masukkan isi ayam ,udang bersama sedikit air.Biarkan seketika.
3. Setelah itu,masukkan kicap dan kacau rata.
4. Perasakan dengan garam dan serbuk perasa serta masukkan mee kuning. Gaulkan rata.
5. Masukkan sawidan sayuran lain dan biarkan masak seketika.
6. Angkat dan hidangkan bersama keropok udang.
0 comments:
Catat Ulasan