KEK PANDAN
BAHAN-BAHAN:
10 biji telur
400 gm mentega
500 gm tepung gandum
350 gm gula pasir
3 sudu esen pandan
sedikit warna hijau
1/2 tin susu pekat (saiz kecil)
1/2 tin seri kaya (sama saiz tin susu)
130 ml santan pekat (kotak)
sedikit serbuk vanila (jika suka)
1. Pukul mentega dan gula hingga kembang. Masukkan satu persatu telur.
2. Masukkan susu,seri kaya,esen pandan dan santan ke dalam adunan tadi. Gaul sebati.
3. Masukkan pula,vanila dan tepung gandum. Gaul rata.
4. Sediakan acuan yang telah diolehkan sedikit mentega sekelilingnya.
5. Bakar adunan kek selama 40-45 minit atau sehingga masak.
6. Tunggu kek sejuk sebelum dipotong. Hidangkan bersama teh o panas.
0 comments:
Catat Ulasan